Bos- en landgoedeigenaren delen ervaringen en tips over eikenprocessierups

De eikenprocessierups geeft overlast en ongemak dit gaat ook niet meer weg.

Om eigenaren en beheerders van bos, natuur en landschapselementen handvatten te bieden voor de omgang met de eikenprocessierups, is een verslag gemaakt van hen ervaringen en zijn (praktijk)adviezen opgesteld.

Uitwisseling ervaringen en adviezen BPG Vereniging landelijk Brabant over eikenprocessierups

In februari dit jaar organiseerden het BPG Vereniging landelijk Brabant, Gelders Particulier Grondbezit en de VBNE twee succesvolle werkschuur bijeenkomsten over de eikenprocessierups (EPR).

In het verslag werkschuur bijeenkomsten wordt heel praktisch verteld hoe o.a. het Brabantse Landgoed Gorp en Roovert hiermee omgaat, hoe je gezondheidsschade kunt voorkomen, hoe de aansprakelijkheid voor de eikenprocessierups is geregeld (kelderluik criteria) én hoe je de rups natuurlijk kunt beheersen.

Duidelijk is dat het bestrijden een korte termijn oplossing is voor plaatsen waar de meeste mensen zijn.

Veel insecten kunnen door het ontbreken van geschikt leefgebied, niet bij de processierupsen komen. Geadviseerd wordt voor de lange termijn een meer biodiverse omgeving te scheppen en te voorkomen dat vele andere soorten mede bestreden worden.  Vermijd monocultuur en vervang langzaamaan bepaalde bomen. Vergroot het aanbod aan leefgebied voor predatoren.

Praktijkadvies van gezamenlijke boseigenaren (VBNE)

Om eigenaren en beheerders van bos, natuur en landschapselementen handvatten te bieden voor de omgang met eikenprocessierups is het VBNE-praktijkadvies eikenprocessierups opgesteld. BPG en GPG participeren in VBNE. In deze brochure leest u alles over o.a. de juridische aspecten van aansprakelijkheid, communicatie en een stappenplan voor mogelijke beheermaatregelen in bos- en natuurgebieden. Bij dit laatste kunt u denken aan het opstellen van een risico-inventarisatie, plan van aanpak, communicatie naar het  publiek, stimuleren natuurlijke vijanden en maatregelen bij verhoogd gevaar.

Meer informatie over de eikenprocessierups:

Contact

Bel of mail voor vragen onze BPG-coördinator.

 

 

Update 11.4.2020

Over hoe u zelf verder aan de slag kunt gaan met de bestrijding van de eikenprocessierups (tips van Vogelbescherming Nederland)