Berichten van anderen

Op deze pagina worden berichten weergegeven van leden en partners van BPG-Vereniging Landelijk Brabant en andere berichten, waarvoor BPG of een lid aandacht wil vragen.

TV-interview landgoed de Moeren bij Zundert: wat heb je nodig om een landgoed draaiend te houden? | 10 april 2021

TV-uitzending Onder Ons Gezegd van 10 april 2021 met gast: Annette ter Kuile van landgoed de Moeren te Zundert 

De afgelopen weken trokken Nederlanders massaal de natuur in. Velen staan er niet bij stil wat er voor nodig is om een landgoed financiëel draaiend te houden. In het TV -programma Onder Ons Gezegd gaat presentator Ed de Bakker van Ons West Brabant in gesprek met Annette ter Kuile, directeur van Landgoed de Moeren

Landgoed De Moeren is gelegen in de gemeente Zundert, midden in de natuur. Zie ook artikel in De Stem van 22 maart 2019

Bossenstrategie in de Brabantse praktijk | maart 2021

In een artikel voor het Vakblad Natuur Bos Landschap plaatsen boseigenaar Harrie van Puijenbroek en rentmeester Harry Breviers kanttekeningen bij de bosstrategie van Rijk en provincies. Zij willen graag met hen in gesprek om samen te komen tot een vitaal én productief bos. Hoofdthema’s hierbij zijn: recreatie, water, cultuurhistorie en houtoogst.

Zij constateren o.a.: dat het SNL-subsidie stelsel te weinig gericht is op het tegemoetkomen in de kosten van recreatie. Dat Bossen (en natuurterreinen) een belangrijke rol spelen in de bescherming van het grond- en drinkwater, maar deze belangrijke maatschappelijke functie onvoldoende wordt onderkend. De rol van het bos in klimaatadaptatie en mitigatie verdient een bijbehorend systeem van compensatie. Er ontbreekt aandacht voor cultuurhistorie binnen onze bossen. En dat houtteelt als een belangrijke beheermethodiek voor het aanleveren van bouwhout op de achtergrond is geraakt en houtoogst een substantiële economische drager is voor hun landgoederen.

Klik hier voor het hele artikel ‘Bossenstrategie in de Brabantse praktijk‘ (download PDF).

Bosherstel op landgoed Gorp en Roovert | 25 maart 2021

Frans Post interviewt Harrie van Puijenbroek van landgoed Gorp en Roovert

In bijgaand filmpje van Milieucafé Tilburg vertellen landgoedbeheerder Harrie van Puijenbroek en projectleider Hans van Lommel van Bosgroep Zuid Nederland over bosherstel op landgoed Gorp en Roovert | 25 maart 2021

Percelen aangeboden voor ontwikkeling natuur | 17.2.2021

Groen ontwikkelfonds Brabant (GOB) verkoopt dit voorjaar 40 hectare grond. 18 hectare is al natuur, 22 ha moet nog als natuur worden ingericht. Gezocht wordt naar initiatiefnemers met een goed plan om de percelen in te richten en daarna te beheren.

Waar?
Het gaat om 13 percelen in de gemeentes Heusden, Bladel, Budel, Bergeijk, Helvoirt, Chaam, Made en Drimmelen, Roosendaal en Nispen, Hooge en Lage Zwaluwe, Teteringen en Leende.

Procedure
De percelen zijn beschikbaar per 1 januari 2022. De openbare procedure betreft een inschrijving met inrichtings- en beheerplan waarbij de geboden prijs en het plan in samenhang worden beoordeeld. Op de website van GOB vindt u meer informatie over de percelen en de inschrijfprocedure.

Vragen kunnen tot 24 februari worden gesteld. Stuur hiervoor een mail.

Inschrijven
Het indienen van een inschrijving is mogelijk van woensdag 24 maart 2021 tot en met dinsdag 25 mei 2021.

Meer informatie
Voor inspiratie en verhalen van ondernemers kunt u hier verder lezen.

Meer weten over de verwerving van grond voor de aanleg van nieuwe natuur? Bekijk dan eens de informatiefolder ‘Grond voor nieuwe natuur‘.

.

Vacature Bosbaas / Terreinmedewerker / Toezichthouder | 31.8.2020

Een van onze leden met een landgoed van ca. 300 ha. is op zoek naar een fulltime Bosbaas/Terreinmedewerker/Toezichthouder. Mocht U of iemand in uw omgeving iemand kennen die mogelijk geïnteresseerd zou zijn, stuur dan bijgaande functieomschrijving door of deel het op Facebook of Linkedin.

.

SSiB inzet tijdens de Coronacrisis | 23.4.2020

De natuurinspecteurs van SSiB zorgen ervoor dat ze juist in deze bijzondere tijd zichtbaar en herkenbaar aanwezig zijn. Het algemene beeld is dat de regels zoals uitgesproken door de regering goed worden opgevolgd.

 .

Ecologisch verantwoord zonnepark op landgoed Nieuw Herlaer | 8.4.2020

Berichten op deze pagina vallen onder verantwoordelijkheid van de betreffende organisatie