Van Korrel tot Borrel op één landgoed; Brabantse grondeigenaren bezinnen zich op het rentmeesterschap

Theorie én ondernemerschap kregen alle aandacht op 11 november, jl. Ruim 40 leden van BPG bezochten de Heische Hoeve te Loosbroek. Onze gastheer, Dennis Hurkmans gaf uitleg hoe hij van 60 ha eigen gerst unieke whisky stookt! De ontwikkelingen op het landgoed en het verhaal van Bus Whisky, het whiskymerk van De Heische Hoeve, werden toegelicht. Uniek om de whiskystokerij en ook de vaten te mogen zien.

Prof. dr. Jan van der Stoep, hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen Universiteit & Research,  zorgde voor de diepgang. Vanuit een filosofische invalshoek vertelt hij ons over een hernieuwde bezinning op rentmeesterschap. Een interessant onderwerp, en ook zeer actueel gezien de uitdagingen op het Brabantse platteland op het gebied van water en bodem.

Het begrip rentmeesterschap heeft alles te maken met zorgzaam beheer van een bepaalde plaats. Wat samenhangt met het doorgeven aan de volgende generatie, in een gelijke of betere staat. Ter illustratie werden 5 elementen welke met rentmeesterschap verbonden zijn toegelicht:

  1. Verbonden met de aarde. Hierbij spreekt ons de verwevenheid, het arcadische landschap, aan.
  2. Trouw zijn op de plek. Je eigen tuin op orde hebben, denk aan regeneratieve landbouw.
  3. Niet heersen maar dienen. Meer dan alleen de bodem, ook voor de mensen rond de tafel.
  4. Intergenerationeel denken. Het nadenken over 7 generaties, het land is in bruikleen.
  5. Verantwoordelijkheid afleggen. De dialoog aangaan en opnieuw uitproberen om tot vrucht te komen.

De voorzitter van BPG, Maurits van Bouwdijk, dankt beide sprekers. In onze achterban zijn daadwerkelijk families van 7 generaties verbonden aan een landgoed. Het verhaal was niet hoog over, het past bij onze praktijk. Vervolgens gaf de Bus Whisky borrel de nodige ontspanning.