Geslaagd bezoek gedeputeerde Wilma Dirken aan Landgoed De Vijverhoeve!

Op 12 januari bracht gedeputeerde Wilma Dirken (portefeuille ruimte) een bezoek aan Landgoed De Vijverhoeve, waar ze niet alleen genoot van de gastvrijheid van eigenaren Emmy van Overdijk en Etienne Schoenmakers, maar ook kennismaakte met BPG Vereniging Landelijk Brabant. Tijdens het bezoek werden cruciale kwesties rond landgoederen besproken, waaronder de uitdagingen en knelpunten bij het creëren van nieuwe landgoederen.

José de Rooij, bestuurder van BPG, lichtte de complexiteit toe van het realiseren van een nieuw landgoed, waarbij BPG constateert dat overheden vaak worstelen met nieuwe initiatieven. De bepaling in rood-voor-groen regeling, die stelt dat de opbrengsten uit het rood volledig terug moeten vloeien naar het groen, blijkt één van de grootste struikelblokken te zijn, nu er geen sluitende exploitatie gemaakt kan worden, wat veelal weer een eis van de gemeenten is.

Etienne deelde het verhaal van De Vijverhoeve, een landgoed dat sinds 2002 in ontwikkeling is. Dit voorbeeld illustreert de uitdagingen die initiatiefnemers gedurende ruim 20 jaar kunnen tegenkomen. Ook die ervaringen benadrukken de behoefte aan goed uitgewerkte landgoederenregelingen.

Het werkbezoek werd afgesloten met een wandeling gevolgd door een lunch. De gedeputeerde heeft aangegeven dat het belangrijk is om zowel gemeenten als de provincie vroegtijdig te betrekken bij nieuwe initiatieven. Gedeputeerde Dirken gaf aan dat het besprokene stof tot nadenken geeft! BPG kijkt terug op een geslaagd bezoek!