Ledenbijeenkomst BPG op landgoed Eyckenlust

Afgelopen dinsdag vond onze halfjaarlijkse ledenbijeenkomst plaats op Landgoed Eyckenlust in de gemeente Laarbeek. Jan de Jong van Beek en Donk, 8e generatie eigenaar van het landgoed,  en zijn vrouw Marcelle heetten ons welkom. Het landgoed heeft onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend met de gemeente om gezamenlijk toekomstplannen voor het landgoed en de omgeving te ontwikkelen. Een prachtig voorbeeld van een publieke / private samenwerking!

De gemeente stelde BPG de raadszaal ter beschikking voor het besloten gedeelte van de bijeenkomst. Het was een bijzondere ervaring om te gast te zijn op het gemeentehuis! Na de Algemene Ledenvergadering luisterden de aanwezigen naar boeiende verhalen over de ontwikkelingen op Eyckenlust. Jan de Jong deelde zijn persoonlijke verhaal, terwijl Floris van Alkemade, voormalig rijksbouwmeester, de overkoepelende visie van het landgoed ( en de omgeving) presenteerde. Daarnaast maakten de deelnemers een prachtige wandeling over het landgoed onder begeleiding van Marcel Verkuijlen, raadgever van het landgoed.

Ook de Commissaris van de Koning, Ina Adema, was aanwezig. Zij sprak haar dank uit aan de particuliere eigenaren voor hun tomeloze inzet bij het behoud van het cultureel erfgoed en het landschap.

Deze boeiende bijeenkomst benadrukte opnieuw de waarde van particulier eigendom in de transitie van het landelijke gebied en de kansen die dit biedt voor toekomstige ontwikkelingen.